بازار مرکزی رطب و خرما مضافتی سراوان

خرما مضافتی سراوان

رطب و خرما مضافتی سراوان از جمله رقم محبوب و مرغوب تولید شده در استان سیستان و بلوچستان می باشد. هر ساله در ابتدای فصل کارخانه، مجموعه ها، شرکت های تولیدی و بسته بندی، این رقم درجه یک را به صورت عمده خریداری کرده و برای عرضه به بازار داخل و بازارهای صادراتی آماده می نمایند. خرمای مضافتی سراوان بیشتر به صورت کارتن های فله ۵ و ۱۰ کیلوگرمی و یا بسته بندی های کوچک دو ردیفه و سه ردیف چین تولید می شود.

خرما و رطب مضافتی

آیا رطب همان خرما مضافتی می باشد؟

بسیاری از افراد تفاوت میان رطب و خرما را نمی دانند. به عبارتی، گمان می‌کنند رطب همان خرما می باشد. در صورتی که این دو با یکدیگر تفاوت‌ هایی دارند.
رطب مرحله ای از فرآیند رشد و تکامل خرما است. در واقع، پس از عمل گرده افشانی توسط نخل داران، درخت نخل از زمان به عمل آمدن میوه اولیه تا تبدیل به خرما، سه مرحله را طی می کند. که در این جا به طور خلاصه به آن اشاره می کنیم.

  1. خارک: اولین مرحله از رسیدگی درخت نخل را خارک می گویند. در این مرحله شکوفه های نخل ماده به رنگ سبز، زرد یا قرمز تبدیل می شود که به آن خارک گویند و قند آن از نوع ساکاروز می باشد. برخی نخل داران در این مرحله میوه را به صورت خوشه ای جمع آوری کرده و در سردخانه نگهداری و جهت تازه خوری به بازار عرضه می کنند. که به آن خرما مضافتی خوشه ای می گویند.
  2. رطب: در این مرحله خارک تبدیل به رطب می شود که نسبت به مرحله ی قبل قند بیشتر و رطوبت کمتری دارد و قابل برداشت و مصرف می باشد. در واقع، رطب به میوه ی نورس و تازه که هنوز رنگش تیره نشده می گویند.
  3. خرما: میوه ی نخل که به مرحله رطب رسیده بود، در نهایت تبدیل به خرما می شود که قند بیشتر و رطوبت کمتری دارد. و اغلب ارقام در همین مرحله برداشت و عرضه می شوند.

تمامی این مراحل در رابطه با انواع خرما از جمله خرما مضافتی یکسان می باشد. همانطور که در بالا اشاره شد، در این مراحل تغییراتی در رنگ، مزه و اندازه میوه نخل رخ می‌دهد. لازم به ذکر است که همه ارقام این محصول برای برداشت در زمان رطب مناسب نیستند. که این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد.

همان‌طور که می‌دانید رطب بافت نرم تری نسبت به خرما دارد و میزان آب موجود در آن از خرما بیشتر است. علاوه بر آن قند موجود در آن از میوه رسیده‌ اش کمتر خواهد بود.
از آن جایی که زمان برداشت خرما و رطب مضافتی متفاوت است، می توان گفت از نظر املاح و مواد مغذی نیز تفاوت‌ هایی دارند.
نکته ی قابل توجه این که ماندگاری رطب مضافتی از خرما کمتر می باشد و امکان فاسد شدن آن بیشتر است. بنابراین می بایست در سردخانه و مکان خنک نگهداری شده و با احتیاط حمل و بسته بندی گردد. از این رو خرمای مضافتی در بین تجار و خریداران طرفداران بیشتری دارد.

بازار خرما مضافتی سراوان

بازار خرما مضافتی سراوان

حال که با چرخه ی تولید خرما مضافتی، از خارک تا خرما آشنا شدید، لازم است نکات کامل تری را نیز به آن اشاره کنیم. این که این رقم در مناطق مختلف ایران تولید می گردد. از آن جایی که ایران بزرگترین تولید کننده خرما مضافتی دنیا می باشد. از این رو بدیهی است که این رقم در استان های مختلف آن کاشت و برداشت شود. مثلا سراوان و اطراف آن در استان سیستان و بلوچستان. که هر ساله انواع خرمای ارگانیک و غیر ارگانیک با کیفیت و طعم و رنگ و بسته بندی مختلف عرضه می شود.
از آن جایی که برخی از تجار اطاعات کافی نسبت به این منطقه و یا دسترسی کاملی به آن ندارند، شاید برخی رقم این منطقه را در سبد کالایی خود انتخاب نکنند.

ما قصد داریم با معرفی هر چه بهتر این محصول، به شما برای شناخت نسبت به این رقم و مناطق مختلف کمک نماییم. تا در زمان خرید خرمای مضافتی سراوان موفق تر عمل نمایید.
در واقع خرما مضافتی سراوان بیشتر به صورت کارتن های فله ۵ و ۱۰ کیلوگرمی و یا بسته بندی های کوچک دو ردیفه و سه ردیف چین ۶۰۰ الی ۸۰۰ گرمی تولید و روانه ی بازار می شود.
رقم درشت و گوشتی آن برای بازار داخل بسیار عالی ولی رقم سبک آن می تواند برای بازار صادرات با قیمت بسیار مناسب در نظر گرفته شود. که از بزرگترین خریداران خرما مضافتی سراوان، افغانستان، پاکستان، هند و بخشی از کشورهای CIS می باشند.
این نکته را در نظر داشته باشید که بزرگترین بازار خرمای مضافتی سراوان همین منطقه می باشد. البته ناگفته نماند برخی تجار مناطق اطراف، از جمله بم، جیرفت و … با خرید در ابتدای فصل، این رقم را در این مناطق نیر عرضه می کنند.

به این مقاله امتیاز دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *